Det är en svår balansgång att gå när media vill ha information och sjukhuset måste värna om patientsekretessen och den personliga integriteten. Foto: Erik Svensson / Scanpix

Sahlgrenska lovar att bli bättre på kommunikation

Sahlgrenskas Lars Rydhede: "Det är möjligt att vi gick lite för långt"
1:16 min

Missnöjet med att informationen från Sahlgrenska Universitetssjukhuset de senaste åren begränsats kraftigt har lett till att förre kommunikationschefen fått sluta och nu satsar sjukhuset på förbättra sin kommunikation.

Det har funnits både extern och intern kritik mot hur sjukhuset under den förra kommunikationschefen begränsade informationen, erfar P4 Göteborg. Olycksfallsrapporteringen sägs exempelvis varit katastrofal och journalister har sällan fått information. Sjukhusledningen fick i våras nog och tappade förtroendet för kommunikationschefen, vilket till slut ledde till att personen slutade. Sahlgrenska universitetssjukhusets HR- och kommunikationsdirektör Lars Rydhede vill inte kommentera själva personfrågan, men berättar att man håller på att utvärdera det tidigare arbetet.

– Vi håller på precis just nu och tittar över den delen. Det handlar bland annat om olika olyckstillbud om hur mycket information vi lämnade ut och inte, säger Lars Rydhede, HR- och kommunikationsdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Nu säger SU att de satsar på att förbättra och utöka informationen. I dag ingår alltså kommunikationsfrågorna i Lars Rydhedes ansvarsområde, men i höst får SU en ren kommunikationsdirektör, Stena Lines nuvarande informationschef Joakim Kenndal.

– Jag tror vi gick lite väl långt, det är förstås en svår balansgång mellan detta och patientsekretessen och den personliga integriteten. Men det är möjligt att vi gick lite för långt och och vi håller på att titta över riktlinjerna just nu. Vi räknar med att inom några veckor eller någon månad så har vi andra riktlinjer än de som gällt senaste tiden, säger Lars Rydhede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".