Trots att mannen och kvinnan hade likvärdiga arbetsuppgifter konstaterar Arbetsdomstolen att en lönesättning som styrs av marknadsskäl. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Mannen fick högre lön än kvinnan - inte diskriminering

Det var varken en ålders- eller könsdiskriminering när en nyanställd 31 år yngre man tjänade två tusen kronor mer än sin kvinnliga arbetskamrat på ett kommunalt behandlingshem i Göteborg.

Trots att deras arbete var likvärdigt enligt Arbetsdomstolen så säger de samtidigt att en lönesättning utifrån marknadskrafter inte strider mot likalöneprincipen.

– Jag tycker att det var tråkigt att domstolen inte tog till sig de argument vi visade när det gällde att de här personerna var likvärdiga inte bara när det gällde arbetsuppgifter utan också att de var ungefär lika duktiga och att det faktiskt inte handlade om något annat än kön eller ålder.

Deras arbete var lika eller livärdigt konstaterar Arbetsdomstolen, AD, i domen, men den betydligt yngre mannens lön var ett resultat av marknadskrafterna och att behandlingshemmet hade nytta av mannens kompetens. Helt okej alltså.

AD hänvisar till tidigare praxis och till Eu-rätten som slår fast att "en lönesättning som styrs av marknadsskäl inte strider mot likalöneprincipen om den är saklig" och det finns alltså citat "inte något hinder mot att ge olika lön till till exempel en man och en kvinna som utför likvärdigt arbete om lönen svarar mot något verkligt behov" slut citat.

Åsa Tillberg Vision:

– Men vi menar att marknadskrafterna i det här fallet krockar med icke-diskrimineringsprincipen, det är då det inte är acceptabelt.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista