Foto: Daniela Bergek

Ansvaret för skolfrågor delas upp

1:36 min

Det politiska ansvaret för Göteborgs skolfrågor splittras nu på två kommunalråd. Socialdemokraten Robert Hammarstrand har skött skolfrågorna sen förra valet, men släpper nu grund- och förskolan till partikollegan Anna Johansson.

– Vi vill förstärka våra politiska insatser på central nivå när det gäller skolan. Vi kan inte sitta stilla om vi ser att det händer något på skolområdet som inte är bra, säger Socialdemokraternas gruppledare Anneli Hulthén.

Och det som inte är bra är förstås betygsutvecklingen. Under 2000-talet gick betygsnivån lite upp och ner, men de senaste åren sjunker de.

I juli kom siffror som visade att andelen avgångselever från grundskolan med godkänt i alla ämnen minskade med 2,7 procent jämfört med året innan. (I bara en av tio stadsdelar, Örgryte-Härlanda, gjorde niorna bättre i från sig jämfört med i fjol.)

Det skedde trots kommunledningens satsning på 70 miljoner kronor på bland annat kompetensutveckling för lärare på elva skolor med sämst betyg.

Krav på förändringar har kommit både från myndigheter och politisk opposition.

Skolinspektionen efterlyste i våras ett samlat grepp med bland annat ökat stöd till elever som behöver det. Och oppositionen presenterade i våras ett program för Nystart för skolan i 34 punkter.

Rödgröna partier hoppas att nya skolutskott i stadsdelarna ska förbättra styrningen och därmed resultaten.

Och nu får alltså Socialdemokraten Anna Johansson ta över ansvaret för förskola och grundskola från Robert Hammarstrand, som bara behåller gymnasiefrågorna.

Det kan uppfattas som ett missnöje med styrningen av skolan?

– Så kan man uttrycka det. Men vi kan ju inte vara nöjda om det går ungar ut ur skolan utan fullständiga grundskolebetyg eller gymnasiebetyg. Vi måste kunna göra mer, för det är ett misslyckande när barn inte får sina fullständiga betyg, säger Anneli Hulthén.

Äldrefrågorna som Anna Johansson tidigare ansvarat för går nu tillbaka till socialdemokraten Marina Johansson igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista