Ett eget bo är svårt att få för en student som nyss kommit till stan. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Många hyr ut rum till utländska studenter

1:03 min

Satsningen på att få göteborgarna att hyra ut rum till studenter har enligt Boplats Göteborg fått många att öppna upp sina hem. Men nu hoppas man att fler ska anmäla sig.

– Det har gått över förväntan bra, vi har fått in 500 rum, och 500 rum motsvarar ju faktiskt 500 lägenheter. Så vi är väldigt nöjda, men vi skulle gärna vilja ha in ännu fler, säger Boplats Göteborgs VD Maria Meyer Martins.

En som i flera år hyrt ut ett av sina tre rum i lägenheten till internationella studenter är Maj. Hon är helnöjd med hur det har fungerat.

– Det är mycket, mycket trevligt, vi pratar inte sönder varandra, men vi byter några ord med varandra och ler. Absolut ska man pröva detta, för det är så berikande, både för den som hyr ut och den som hyr. Man blir lite som en ambassadör för sin stad, säger Maj.

I kväll ordnas återigen ett informationsmöte för intresserade. Då hoppas Maria eyer Martins att än fler anmäler sig för uthyrning efter att eventuella frågetecken klarats ut.

– Sen så har vi en jurist där och vi kommer att ta upp vad är det man ska tänka på när man hyr ut, säger Maria Meyer Martins.

Ofta så handlar det om att ta upp så många saker som möjligt, det är lättare om båda parter vet vad som gäller.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista