Just den här obemannade drönaren patrullerar gränsen mellan USA och Kanada. Foto: U.S. Customs and Border Protection/Scanpix

Vill avskaffa beväpnade drönare

Agneta Norberg, Sveriges fredsråd: "Jag skulle vilja kalla dem mördarmaskiner"
1:28 min

Agneta Norberg, vice ordförande för Sveriges fredsråd, vill belysa vikten av att avskaffa beväpnade drönare. I dag inleds Väcka för fred i ett tält vid Stora teatern i centrala Göteborg.

I dag inleds Väcka för fred, en serie föreläsningar och diskussioner i ett tält vid Stora teatern i centrala Göteborg om fred, vapen och civilkurage som pågår resten av veckan.

Agneta Norberg, vice ordförande för Sveriges fredsråd vill avskaffa drönare, förarlösa plan som satts in i konliktområden som Afganistan, Pakistan och Jemen.

– Jag skulle vilja kalla dem mördarmaskiner för det är precis det de är. De säger att det ska vara ett vapen för att döda Al Qaida eller vad det nu kan vara, men jag har väldigt otäcka siffror på hur många civila som dödas, säger Agneta Norberg, Vice ordförande för Sveriges fredsråd.

Paraplyorganisationen Sveriges fredsråd med flera organisationer har nu i sommar börjat agera mot att Sverige tillsammans med flera andra länder, som Frankrike, ska utprova Europas största drönare Dassault Neuron. Man agerar också för att frågan ska upp i FN.

– Det finns varken hos regeringen eller hos Försvarsmakten några planer på produktion eller anskaffning av Neuron eller motsvarande system, säger Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet.

Arrangören för Väcka för fred är nätverket för fredsorganisationer i Göteborg, Fredsam.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".