Överklaganden försinkar nya Hisingsbron

1:40 min

Den nya Hisingsbron över Göta älv kommer inte att börja byggas under senhösten i år. Därmed kommer slutdatumet för den nya bron att hamna något eller några år efter 2020, ett årtal som fram till nu varit det politikerna hoppats på.

Johan Nyhus är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trafikfrågor. Det som oroar honom just nu är olika överklaganden av den nya Hisingsbrons höjd och konstruktion.

--Jag har gjort försök och ansträngt mig att förhandla med sjöfartsmyndigheterna och andra intressenter, säger Johan Nyhus.

Dessa har ju från början varit kritiska till att den nya Hisingsbron blir 13 meter hög istället för de knappa 20 meter som Göta älvbron mäter.

--Förhoppningsvis är vi överens nu så att vi slipper överklaganden som tar mycket tid, säger Nyhus.

Som vi tidigare berättat i Västekot så kostar det många miljoner för vart år som den gamla Göta älvbron används.

Underhållsarbeten och säkerhetssystemen för Göta älvbron drar idag kostnader runt 30 miljoner per år bara för Göteborgs trafikkontor.

Dessa kostnader ökar raskt för var år som den gamla bron står kvar och används.

En försening av nya Hisingsbron, på något eller några år, kan lätt dra med sig extrakostnader runt 100 miljoner kronor.

Kommunalrådet Johan Nyhus menar ändå att arbetet med nya Hisingsbron inte står still, även om man nu ligger efter den tidsplan man tidigare jobbat efter.

--När det gäller planer, grundförstärkningar och annat kring den nya bron så är dessa arbeten i full gång. Men byggkranar och gjutningsarbeten på älvstränderna kommer göteborgarna inte att få se förän in på 2015, säger kommunalrådet Johan Nyhus.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista