Volvo PV:s fabrik i Torslanda. Foto: Andreas Kron/Sveriges Radio.

Volvo PV etablerar två nya fabriker i Kina

1:06 min

Kinesiska myndigheter har godkänt Volvo PV:s etablering av fabriker i Daqing och Zhangjiakou, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Sedan tidigare har bolaget tillstånd för tillverkning i Chengdu.

– Först och främst känns det ju väldigt skönt att allt är på plats, säger Volvo personvagnars presschef Per-Åke Fröberg.

Volvo Personvagnars etablering av fabriker i Daqing och Zhangjiakou i Kina har godkänts av kinesiska myndigheter. Därmed är Volvo personvagnars hela tillverkningsstruktur med tre fabriker i Kina, inklusive Chengdu, godkänd.
Volvo PV har som mål att sälja 200 000 bilar i Kina år 2020.

– Produktion i Kina är en absolut förutsättning för det, säger Per-Åke Fröberg.

Fabriken i Daqing håller på att byggas och beräknas tas i full drift under 2014. Motorfabriken i Zhangjiakou kommer att påbörja tillverkningen nu under hösten och ska leverera motorer till fabriken i Chengdu, där serieproduktion startar under fjärde kvartalet i år. Zhangjiakou ska även försörja Daqing-fabriken med motorer.

Vad betyder det här för Volvo här i Göteborg?
– Det är positivt också för Göteborg. Går det bra för oss i Kina så kommer det att betyda positiv utveckling för fabriken i Torslanda också. Det är goda nyheter för hela företaget, säger Per-Åke Fröberg.

De båda fabrikerna i Daqing och Zhangjiakou kommer att drivas som samriskbolag där Volvo PV inledningsvis äger 30 procent och resten ägs av bolag inom Geely Holding Group, enligt pressmeddelandet.

Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista