En del av Vintergatan med stjärnor som omcirklas av planeter. Foto: ESO/Scanpix

Fria planeter behöver inte solsystem

Gunnar Sporrong, Slottsskogsobservatoriet: "Det bildas planeter, men det tänds inga solar, inga stjärnor"
1:20 min

Vår kunskap om hur planeter bildas i vår Vintergata håller på att förändras. Forskare på bland annat Chalmers och Stockholms Universitet har hittat planeter som inte har bildats inne i ett solsystem som vårt eget.

– Vad forskarna nu har funnit är att det bildas klumpar, planeter i dessa gasmoln. Det bildas alltså planeter, men det tänds inga solar, inga stjärnor. Vad forskarna nu påvisar är att det i dessa gasmoln kan bildas planeter som Jorden utan närvaro av en stjärna som vår sol, säger Gunnar Sporrong.

Det finns kanske upp emot 200 miljarder fria planeter i vår Vintergata. Dessa planeter går alltså inte i en bana runt en stjärna som vår jord gör. Istället strövar dessa fria planeter omkring ute i den stora mörka tystnad som är så vanlig i alla Universums galaxer.

Tidigare har astronomerna ansett att alla fria planeter har liknande bakgrund. De har kastats ut ur solsystem som är väldigt kaotiska. Det är solsystem som kan innehålla ett flertal stjärnor. Planeterna runt stjärnorna tvingas då in i banor som blir så branta och ryckiga att de till slut kastas ut ur solsystemen.

Vad som är nytt nu är att Chalmersforskarna och deras utländska kollegor också har hittat fria planeter som bildas i gasmoln långt utanför solsystemen.

Astronomer i Helsingfors och i Chile har också ingått i det här forskarteamet.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".