Utsikt från Arendalsberget, Göteborg. Foto: Roger Blomqvist / P4 Göteborg

Raffinaderi oroligt för planer på ny bergtäkt

1:25 min

Ett raffinaderi i Arendal, St1, vill i elfte timmen ha garantier för att en planerad bergtäkt i området inte skadar råoljeledningen vid Oljevägen. Raffinaderiet vill också ha garantier för att sjunkande grundvatten inte äventyrar oljelager i bergrum

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen uttrycker St1 Refinery förvåning över att man inte informerats om planerna på en bergtäkt i Arendal förrän precis innan domstolsförhandlingarna i juni.

Företaget skriver att man vill ha garantier för att oljeledningen, som har stor betydelse för Nordens oljeförsörjning, inte skadas av sten eller vibrationer vid sprängningar, eller av ökad tung trafik. Företaget pekar också på risker för oljelagringen i bergrum om grundvattnet sjunker.

St1 skriver om sin dåliga erfarenhet av tidigare sprängningar. Oljeledningen har skadats vid ett tillfälle när hamnen har sprängt och under ombyggnaden av väg 155 har sten kastats mot cisterner. St1 Refinery efterlyser försiktighetsåtgärder för att förebygga liknande incidenter. Någon ytterligare kommentar vill företaget inte ge i Sveriges Radio.

Det är Swerock i PEAB-koncernen som har ansökt om att bryta 750 000 ton berg om året i nästan 20 år i Arendal. Kommunen äger marken och en politisk majoritet ville ett tag stoppa täkten, men backade när bolaget hotade med skadestånd, eftersom kommunen tidigare sagt ja i en markanvisning.

Två hyresgäster i området har överklagat länsstyrelsens tillstånd och domen i mark- och miljödomstolen skulle ha kommit i augusti. Men den skjuts nu upp och Swerock ska få kommentera de nya uppgifterna.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista