Hjärtsviktsoperation. Foto: Susan Walsh/Scanpix

Risk för felbehandling av hjärtsvikt

Nu ska svensk sjukvård lära sig mer om hur man hanterar dom allt fler yngre människor som drabbas av hjärtsvikt. Annika Rosengren, professor på Sahlgrenska akademin säger att det idag finns risk för felbehandling när yngre människor kommer in med hjärtsvikt.

-Sjukvården behöver inse att även unga människor kan drabbas av alvarliga hjärtsjukdomar, säger Annika Rosengren, professor på Sahlgrenska akademin

Då och då ser vi ju exempel på hur man förväxlar symptom som andfåddhet med astma och panikångest, när det istället handlar om en patient som har hjärtsvikt

Den forskargrupp på Sahlgrenska akademin som Annika Rosengren jobbar i ska nu försöka kartlägga varför hjärtsvikt ökar bland yngre svenskar i befolkningsgruppen 18 till 44 år.

Det är runt 250 yngre som får hjärtsvikt varje år.

Och ännu vet man inte riktigt varför allt fler yngre drabbas.

-Vi kommer att försöka göra en större studie där vi jämför yngre med hjärtsvikt med en frisk grupp inom normalbefolkningen. Då kan vi se om det finns några grundläggande skillnader på gruppnivå mellan sjuka och friska.

Det finns flera kända anledningar till att hjärtsvikt uppkommer.

Vanligast är hjärtinfark, övervikt, missbruk, dopning, dåligt skött diabetes, men också medfödda klaffel.

Man har också konstaterat att när det handlar om äldre och medelålders svenskar, så minskar numera antalet som drabbas av hjärtsvikt.

Medicinforskarna har nu börjat att undersöka idrottande män och kvinnor.

-Det pågår ju studier på stora grupper av idrottande svenskar och där tittar man på risken för just hjärt/kärlsjukdomar, säger professor Annika Rosengren.

Sedan länge finns det enstaka exempel på idrottsmän som tagit ut sig totalt vid några tillfällen i sin karriär och som drabbats av hjärtsvikt senare i livet.

Sambandet här är dock inte medicinskt säkerställt, eftersom det handlar om relativt fåtal idrottande.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".