Polisen går in med expertis för att ta ta hand om ormarna. Foto: Björn Andersson/Scanpix.

Expert: "Ormen är väldigt giftig"

Jan Westin, Universeum: "Han är känd som en kunnig person inom ormbranschen"
1:21 min

En man i Göteborg skadades allvarligt när han blev biten av en kobra. I mannens lägenhet hittades ytterligare ett fyrtiotal giftiga ormar.

Mannen, som är i 40-årsåldern, larmade själv SOS Alarm vid 18.30 på lördagskvällen och uppgav att han hade bitits av en kobra i sin lägenhet. 

– Han fördes till Sahlgrenska i dåligt skick. Hur det är med honom nu vet jag inte, säger Lars-Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Inte heller sjukhusets pressjour vill uttala sig om hans tillstånd men ska ha skickat efter serum från Stockholm.

Den bitne mannen ska ha hunnit säkra ormen innan han fördes till sjukhus. 

En ormexpert från Universeum i Göteborg kallades till platsen för att hjälpa polisen som avvaktade med att gå in i lägenheten där ett stort antal giftiga ormar fanns.

Ormarna finns fortfarande kvar i lägenheten i väntan på att länsstyrelsen eller Jordbruksverket ska ta hand om ärendet.

-- Vi har bommat igen lägenheten nu och det finns ingen risk för att ormarna rymmer, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland. 

I många svenska kommuner krävs det ett tillstånd för att ha giftormar i bostaden. Men i februari beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att slopa tillståndskravet för giftormar. Orsaken var att det sällan uppstod problem kring djurhållningen, skriver expressen.se.

En del av ormarna i det aktuella fallet ska dock ha förvarats på ett felaktigt sätt och en polisanmälan har upprättats. 

Kobran tillhör familjen giftsnokar och det finns flera olika sorter. De förekommer i delar av Afrika och Asien. Enligt Nationalencyklopedin kan de bli från cirka en meter till drygt fem meter långa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".