Under sina år i det kriminella gänget rekryterade "Affe" flera springpojkar. Foto: Kina Pohjanen/ Sveriges radio

Tolvåringar hjälper kriminella gäng

1:29 min

Barn så unga som 12 år används som springpojkar av kriminella i Göteborg. Genom att ta icke straffmyndiga personer till hjälp att begå brott kan kriminella komma undan lagens långa arm.

 För springpojkarna är det en lärlingsperiod och de löper stor risk att rekryteras in i en kriminell livsstil. "Affe", som egentligen heter något annat, har själv använt sig av springpojkar.

- I deras huvuden trodde de att de gjorde mig en tjänst och på så sätt försökte de skapa ett band mellan oss, men i mitt bakhuvud var det ingenting annat än ett utnyttjande, säger han.

Joana Ciurana som är ungdomspolis i Göteborg är väl bekant med begreppet springpojkar.

- De använder dem till att leverera om det sker narkotikahandel. Men det handlar inte bara droger, de små har också fått vapen eftersom det är väldigt sällan man kroppsvisiterar tolvåringar, säger hon.

Det är Sveriges radios Kaliber som har kartlagt fenomenet med springpojkar i Sverige, ett fenomen som flera poliser säger ökar i takt med att allt fler kriminella konstellationer eller gäng etablerar sig i samhället.

Det finns ingen samlad bild av hur många springpojkar som finns i Göteborg, i västra Göteborg där Joana Ciurana arbetar uppskattar hon att de är ett 20-tal - men mörkertalet är stort. Och springpojkarna är inte gamla.

- Det går ner i åldrarna, jag skulle uppskatta att det går ner till tolv år, säger Joana Ciurana.

- När man går över sexton år tror jag att man avancerar. Då får man kanske egna springpojkar om man väljer att ta det steget.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se

Kaliber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista