Hanna Kallén hjälper hennes systers engelska pojkvänn att ändra allmänhetens uppfattning om brittisk mat. Foto: André Ferreira Barbosa

Global picnic vill minska avståndet mellan göteborgarna

1:25 min

Under helgen pågår matmarknaden Global Picnic vid Kanaltorget i Göteborg. Det är andra året som matfestivalen hålls och förutom matupplevelser från när och fjärran bjuds det även på musik, skattjakt och klimatsmart matrådgivning.

För andra året i rad hålls matmarknaden Global Picnic vid Kanaltorget i Göteborg. Enligt projektledaren, Jasmine Soufi, är tanken är att föra samman Göteborgs invånare genom att bjuda på bland annat chilenska empanadas, vietnamesiska baguetter och somaliska samosas.

- Jag tycker att det handlar om att vi inte möts tillräckligt i vår stad och vi har så mycket att erbjuda varandra. Det är de vi försöker skapa en dag av här, tillgänglighet till varandras mat, säger Jasmine Soufi.

Förutom mattälten har även en scen monterats upp på kanaltorget där flera band ska spela under helgen. Där ska även Klara Hansson från projektet Stadssallad föreläsa om hur Göteborgs invånare kan på ett klimatsmart sätt ta vara på stadens grönska.

- Klara Hansson kommer berätta om vad vi kan äta i stan, som växer i stan. Det handlar om blommor, rötter och ogräs, säger Jasmine Soufi.

I en av mattälten säljer Hanna Kallén bland annat cottage pie och pastis, hon försöker främja den brittiska matkulturen som enligt henne är väldigt undervärderad.

- Det är jätte roligt, det behövs mer sådant här för det är väldigt dåligt i blandning av mat i Göteborg ibland tycker jag, säger Hanna Kallén.

André Ferreira Barbosa
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista