I lägenheten fanns ett fyrtiotal ytterst giftiga ormar och andra djur. Foto: Björn Andersson/Scanpix

40 giftormar väntar fortfarande på ett hem

7:41 min

En katt och en fågel hämtades idag från den lägenhet, där den man bor som blev bites av sin kobra i lördags. De har tagits om hand av anhöriga.

I övrigt väntar länsstyrelsen tills på onsdag, då den ska göra en noggrannare kontroll av ormarna för att se om de förvaras på rätt sätt.

– Om det blir så att ormarna inte ska tillbaka till ägaren kan vi överväga att ta hand om dem om vi får börja placera ut dem på en gång. Men det är ett besvärligt och farligt arbete att ta hand om de här ormarna, säger zoologen Jan Westin på Universeum.

Den bitne mannen har via Sahlgrenska sjukhusets pressjour meddelat att han inte vill att sjukhuset ska lämna ut uppgifter om hans hälsotillstånd. Efter bettet behandlades han med serum, influget från Stockholm.

– Vi tittar också på om det har begåtts något brott eller varit någon felhantering av ormarna, säger Göran Lindqvist på LKP:s miljöenhet.

Johanna Jensen är gruppchef för djurskyddskontrollanterna på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Enligt henne har ormarna fått mat och vatten och är inte hungriga i nuläget.

– Vi försöker ta reda på om vi kan hitta någon som kan ta hand om ormarna tills ägaren blir så pass frisk så att han kan komma hem, säger Johanna Jensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista