Busschauffören Mirsad Ramdanovic framför Göteborgs Centralstation. Foto: Hampus Rundberg/Sveriges Radio P4 Göteborg

75 busschaufförer har "blivit över"

1:30 min

I juni tog Keolis över driften av busstrafiken på Hisingen. Efter det har Göteborgs spårvägar problem att hitta tjänster till de 75 busschaufförer som inte fick anställning på det nya företaget. Mirsad Ramdanovic körde sin sista tur i fredags.

– Ska någon lära mig hur jag skriver ett CV? Jag har arbetat som bussförare i 13 år, säger busschauffören Mirsad Ramdanovic.

Mirsad Ramdanovic är en av de 75 busschaufförer som inte fick följa med till Keolis när det franska transport företaget vann upphandlingen om trafiken på Hisingen. Göteborgs spårvägar har nu satts i en knivig situation då de inte kan sparka dessa busschaufförer på grund av arbetsbrist. Under sommaren har förarna fått utnyttja sin semester och vikarierat för sina kollegor men nu när semestertiderna är slut är även arbetsuppgifterna det.

Jenny Siholm som är tillförordnad HR-chef på Göteborgs spårvägar säger till Västekot att de har tagit hjälp av en arbetscoach för det trettiotal busschaufförer som inte är sjukskrivna eller tjänstlediga, så att de lättare kan söka nya jobb. Hon berättar även att de har svårt att hitta nya jobb som passar förarnas kompetens.

Samtidigt som de anställda nu sitter och skriver nya CV:n har de kvar sin lön. Det betyder att Göteborgs stad får betala utan att deras arbetskraft utnyttjas fullt ut.

Mirsad Ramdanovic kommer under veckan att börja tvätta spårvagnar under nätterna, men hur länge han skall göra det och vad som väntar busschaufförerna som ännu inte fått några jobb är ovisst.

– Det är nästan 80 procent av oss som är över 50 år. Vem vill ha oss? Ingen vill ha oss.

När kommer ni att få besked om framtiden?

– Ingen vet något. Ingen vet något, säger Mirsad Ramdanovic.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista