1 av 5
Världens största containerfartyg anländer till Göteborgs hamn Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg
2 av 5
Fartyget är 400 meter långt och rymmer 18 000 containrar. Foto: Helena Sällström/SR.
3 av 5
Synen av Göteborg mötte fartyget när det anlände Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg
4 av 5
Fartyget ligger vid containerterminalen i ungefär ett dygn Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg
5 av 5
Maersks försäljningschef Joakim Palm. Foto: Helena Sällström/SR.

Stort intresse när jättefartyget kom till Göteborg

Maersks Joakim Palm: stora fartyg ger lägre kostnader för kunden
1:16 min

Tidigt på tisdagsmorgonen gled världens största containerfartyg, Mærsk Mc-Kinney Möller, in mot kaj i Skandiahamnen i Göteborg. Och intresset från allmänheten var stort.

– Det är en trend nu att vi bygger större och större fartyg hela tiden, säger Joakim Palm, fösäljningschef på Maersk i Sverige. Det är för att få ned kostnader för både oss och kunderna, vilket är nödvändigt för att svensk industri ska kunna konkurrera.

Göteborg är sista
anhalt på en 84 dagar lång resa, och sista timmen av den behövdes för att försiktigt lägga till vid de jättelika hamnkranarna.
Fartyget är 400 meter långt, för brett för att kunna ta sig igenom Panamakanalen och ombord finns som mest 18 000 containrar.

Det danska rederiet har beställt 20 fartyg. Vart och ett kostar cirka 190 miljoner dollar (1,2 miljarder kronor).

– På det här fartyget finns en mängd lösningar som gör att vi minskat bränsleåtgången, säger Joakim Palm. Det betyder att vi minskat utsläppen av koldioxid med femtio procent jämfört med branschnittet på den här fartygstypen.

Enligt Göteborgs hamn var intresset från allmänheten så stort att man anordnar en extratur nästa gång det stora fartyget kommer till Göteborg.

—  Det var ett enormt stort intresse och biljetterna tog slut snabbt. Därför ordnar vi en extra tur vid nästa anlöp i september, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.  

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".