Foto: Roger Blomqvist/Sveriges Radio

Befarar att folkomröstningen tränger bort viktigare frågor

1:35 min

Västra Götalandsregionens ordförande är orolig över att det blir än mindre fokus på de regionala frågorna i valet 2014 när det nu verkar som att folkomröstningen om trängselskatten ska hållas på valdagen.

– Det finns en risk för att våra frågor kommer bort i det här bruset runt den här folkomröstningen. Jag tycker naturligtvis att hälso- och sjukvårdsfrågorna, kulturfrågorna, regionalutvecklingsfrågorna och miljöfrågorna som vi hanterar är jätteviktiga att få fram, säger Västra Götalandsregionens ordförande Gert-Inge Andersson (S)

Gert-Inge Andersson hade föredragit en annan folkomröstningsdag, men beslutet att ha den på valdagen borgar för ett högt valdeltagande där många röstar i linje med sitt parti. Det säger statsvetaren professor Mikael Gilliam. Och att de regionala frågorna hamnar än mer i skymundan i konkurrensen, tror han inte.

– Jag tror det är precis tvärtom. Valet kommer ju att domineras av rikspolitik. Så vet vi ju att det är. Detta är ju att Göteborg får en ytterligare fråga som vi pratar om lokalt och kanske även regionalt. Jag skulle mycket väl kunna vända på det. Jag tror att kommunen vinner på detta. Landstinget är ju en loser i alla fall. Man pratar ju om det glömda valet. De måste ju göra någonting för att popularisera sitt eget val. Man kan ju inte åka snålskjuts varken med eller utan folkomröstning. Man har ingen chans i alla fall, säger Mikael Gilliam. 

– Vi har ju en jätteutmaning här nu att få fram de viktiga frågorna. Nu har man bestämt att det ska vara på valdagen och det gäller för oss som arbetar regionpolitiskt att få fram de här frågorna. Nu får vi gilla det läget som är, säger Gert-Inge Andersson (S)

Linn Ohlsson/P4 Morgon
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista