Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vi köper och slänger allt mer kläder

2:15 min

Köper du mer kläder nu än du gjorde förr och slänger iväg dem direkt till förbränning i stället för att återvinna plaggen när du tröttnat på dem? Då är du inte ensam.

– Vi vill gärna visa på flera alternativ. Om man tröttnar på sina kläder och skor i garderoberna ska man inte slänga dem så att de bränns upp. Kan det vara någon annan som vill ha dem och kan använda dem så ska man lämna det vidare eller till second hand eller välgörenhet. Det finns ju väldigt många olika alternativ. Så att man använder kläderna så länge som möjligt, säger Anette Skogsäter på Konsument Göteborg.

Svenskarnas konsumtion av kläder och textil ökade med 40 procent mellan åren 2000 och 2009. Därför är konsumtion med eftertänksamhet och återanvändning temat när Konsument Göteborg i år jobbar med temat kläder och skor.

Hur bra är göteborgarna på att lämna iväg till second hand?
– Jag skulle vilja säga att man blir bättre och bättre på det, men det är fortfarande i väldigt liten skala, säger Anette Skogsäter.

Göteborg Direkt
gbgdirekt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista