Mariana Boström och hennes mamma Ulla Jönsson, som bor på Rosa Huset. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio

Specialboende för dementa i Krokslätt kan läggas ner

1:31 min

Specialavdelningen Rosa Huset på äldreboendet i Krokslätt kan komma att läggas ner. Men anhöriga och personal på äldreboendet fick inte någon information förrän i slutet av förra veckan.

Mariana Broströms mamma Ulla Jönsson har bott på äldreboendet Rosa Huset i åtta år. Mariana är förvånad över det korta varselt:

– Det är väldigt, väldigt konstigt, tycker vi. Vi har inte ens förstått att beslutet tas idag. Jag tycker att det är jättejobbigt, min mamma är helt beroende av personalen. Så vi är jätteoroliga, säger Mariana Boström.

Verksamheten Rosa Huset är idag boende för 38 personer som får specialbehandling för sin demens. 25 av dem kommer efter Rosa Husets nedläggning att få flyttas till en våning på Krokslättshemmet i samma område.

Susanne Pettersson arbetar som undersköterska på Rosa huset och är huvudskyddsombud för Kommunal. Hon säger att oron är stor bland personalen, som inte har fått någon tid på sig att komma med åsikter eller protester mot nedläggningen:

– De har inte fått någon chans att agera, varken anhöriga eller personal, eftersom det skett så snabbt. Det är princip igår, måndag, som man har haft en chans att göra någonting, säger Susanne Pettersson.

Anledningen till nedläggningen ska vara att andelen personer, som är åttiofem år och äldre, minskar i stadsdelen centrum, och att kommunen köper för många platser för att det ska vara ekonomiskt hållbart.

Att det nu blev just Rosa Huset som drabbas av nedskärningen, beror bland annat på efterfrågan, och att Rosa Husets lokaler går att anpassa till annan verksamhet, säger Anette Hansson, sektorschef för äldreomsorgen centrum.

– Vi har gjort en analys av var vi ska kunna lägga ner platser, det är jättesvårt, givetvis.

Det här fick personal och anhöriga reda på i torsdags och i fredags, ni tycker inte att det var lite kort varsel?


– Jag har förståelse för att man upplever det som kort varsel, men vi ser att det är väldigt viktigt att vi är varsamma nu när ska vi gå igenom den här processen. Den här processen ska få ta tid, säger Anette Hansson.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista