Sädesärla Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Fåglar flyttar söderut tidigare

"De har ingen anledning att stanna längre"
2:04 min

De flesta fågelarterna flyger söderut flera dagar tidigare än de gjort förr. Det visar ny data från Ottenby fågelstation på Öland.

Bakom statistiken står forskarna vid Ottenby fågelstation på Öland. Där finns uppgifter sedan många år tillbaka om fåglarnas genomsnittliga ankomst- och bortflyttningsdatum, men tidigare har man inte bearbetat materialet från höstarna. Först helt nyligen har man kört uppgifterna i datorn.

Tommy Järås, föreståndare Fågelcentralen i Göteborg, säger att orsaken är klimatförändringar.

– Vi har varmare, tidigare vårar och lite senare höstar. Det gör att rätt så många arter har flyttat fram flytten ungefär fyra dagar under de senaste 20-25 åren, säger han.

Ottenby fågelstation har goda eller hyfsat goda data för 44 arter, både vår och höst. De nya rönen visar att två tredjedelar av dem, 29 stycken, drar tidigare på höstarna.

I genomsnitt är det bara cirka två dagars tidigareläggning, men för vissa arter är skillnaderna mycket stora. Göktyta, rödstjärt, buskskvätta, gräshoppssångare, sävsångare, trädgårdssångare, svarthätta, grönsiska och rosenfink drar alla söderut minst sju dagar tidigare jämfört med snittet för perioden 1972 till 2012.

Ett fåtal arter gör tvärtom, drar senare på höstarna. Hit hör blåhake, svart rödstjärt och trädkrypare.

De arter som man har konstaterat flyttar tidigare på hösten är främst långflyttarna.

– Det är Afrikaflyttare. De vill iväg och har ingen anledning att stanna längre, de har gjort vad de ska här uppe, säger Tommy Järås.

P4 Morgon/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".