Säkerhetsbrister tvingar kvar kryssningsfartyg i Göteborg

Handhavandefel med säkerhetsutrustningen tvingar kryssningsfartyget M/S Funchal att ligga kvar vid kajen i Göteborg. Båten skulle ha lämnat Göteborg på tisdagseftermiddagen för en tur mot de norska fjordarna.

När Transportstyrelsen gjorde en rutinkontroll av fartyget på tisdagseftermiddagen visade det sig att det hade så stora brister att man valde att hålla kvar det vid kaj. Då hade Carl Espersson och hans syster redan rest i åtta timmar för att komma till fartyget.

– Vi tog buss från Stockholm, en resa på åtta timmar. Sen fick vi stå och vänta på kajen i två timmar och en kvart för det hade tydligen blivit något datorhaveri där vid incheckningen. Sen när vi kom på båten fungerade inte toaletten i min systers hytt och det var vattenskador på golvet och det var dålig ventilation. Sen fick vi ett meddelande om att båten inte skulle lämna Göteborg, säger Carl Espersson.

Hur var stämningen bland passagerarna då?

– Ja, det började ju blir lite irriterat då, säger Carl Espersson.

Carl Espersson och hans syster bestämde sig till slut för att strunta i att åka på kryssningen.

– Vi kände väl att det var väldigt mycket som inte fungerade. När det hade varit så många saker så var det ju lika bra att hoppa av, säger Carl Espersson.

Resenärerna som lämnat fartyget har blivit lovade att få tillbaka sina pengar.

Nu måste fartyget åtgärda de brister som upptäcktes. Transportstyrelsen säger till P4 Göteborg att man kommer att genomföra en ny inspektion under onsdagen för att se om felen är åtgärdade.

Bristerna ska enligt tidningen GT bland annat vara att livräddningsutrusningen inte är godkänd, och att brandskydd inte fungerar fullt ut.

Västekot/P4 Morgon/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista