Åldersgruppen mellan 18 och 29 år är den största av de som köar på Boplats Göteborg. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

400 lägenheter för unga kvar att söka

1:37 min

Av de 1 000 lägenheter som öronmärkts för unga bostadssökande i Göteborg återstår drygt 400 att dela ut. Alla mellan 18 och 29 år som inte studerar eller har ett förstahandskontrakt har rätt att söka.

Det är de allmännyttiga bostadsbolagen som plockar fram lägenheterna.

Boplats Göteborgs vd Maria Meyer-Martíns tycker att det är okej att allmännyttan och Boplats Göteborg gör en extrasatsning på unga bostadssökande. Detta trots att 1 000 andra får ta ett tillfälligt steg tillbaka i bostadskön.

– Ja, det beror ju på hur man ser det. Någon får lägenheterna i alla fall och det är ju huvudsaken, säger Maria Meyer-Martíns, vd på Boplats Göteborg.

Åldersgruppen mellan 18 och 29 år är den största av de som köar på Boplats Göteborg. Det handlar om strax över 60 procent av alla köande. Det har under de senaste sex åren gjorts ett par liknande satsningar på de yngsta bostadsökande.

Men trots att 1 000 lägenheter nu åter tagits fram för yngre bostadsökande så är det alltså inte 1 000 nybyggda, extra bostäder som kommit till. Lägenheterna till ungdomssatsningen tas ur allmännyttans befintliga bestånd.

Omkring 570 av de 1 000 lägenheterna har redan fördelats. Och fram till en bit in på nästa år så kommer resterande lägenheter att ha delats ut. De som hittills fått sina lägenheter har i genomsnitt köat i tre år på Boplats Göteborg.

Vilka unga mellan 18 och 29 år är det som kan få en av de 1 000 lägenheterna?

– Ett kriterium är att man inte redan har ett förstahandskontrakt. Man får inte heller vara högskolestuderande. Dessa bostadssökande kan ju alltid söka studentlägenheter, menar Maria Meyer-Martíns.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista