M/S Funchal i Frihamnen i Göteborg. Foto: Lina Persson/P4 Sveriges Radio Göteborg

Besvikna passagerare lämnar M/S Funchal

1:23 min

Kryssningsfartyget M/S Funchal skulle ha lämnat Göteborg på tisdagen för en tur mot de norska fjordarna. Men fartyget har så stora brister att de kommer att ta flera dagar att åtgärda.

– Vi är väldigt besvikna. Vi hade tänkt på detta väldigt mycket. Men vad gör man när ingenting funkar? Det har ju varit kaos ända från början, säger Gunnel Håman från Göteborg som skulle ha åkt med fartyget.

Många resenärer väljer nu att lämna fartyget m/s Funchal. Resan är redan nästan ett dygn försenad och fartyget måste vara tillbaka i Göteborg på måndag när fartyget ska plocka upp nya passagerare för att åka vidare mot Skottland.

– Vår toalett fungerade delvis. Vattnet är kallt och grannar runtomkring har inget vatten och inga toaletter. Det är lite allmän kalabalik på båten, säger Lars Thörnqvist som skulle åkt med Funchal.

Vid en planerad tillsyn, en så kallad hamnstatskontroll, upptäckte Transportstyrelsen på tisdagseftermiddagen bland annat brister i handhavandet av säkerhetsutrustningen. Ett elfel har gjort att de vattentäta dörrarna inte stängs som de ska och sprinklersystemet fungerar inte. Enligt Transportstyrelsen är det så allvarligt att fartyget inte får avgå förrän felen är åtgärdade.

Transportstyrelsen avbröt inspektionen efter att det visade sig att fartyget saknar tillstånd från Portugal, det land där fartyget är registrerat.

– De brister vi framför allt upptäckte var ju att de inte har något tillstånd från flaggstaten som ansvarar för certifiering. Ett sådant tillstånd måste man ha för att kunna segla överhuvudtaget, säger Thomas Åström, chef för fartygs- och luftfartygsenheten på Transportstyrelsen.

Enligt Thomas Åström har man inte belagt fartyget med nyttjandeförbud. Men han menar att det hade kunnat bli allvarligt om fartyget hade gått iväg med de brister som påpekats.

– När vi får besked om att de fått tillstånd från Portugal så går vi ombord igen och fortsätter vår inspektion som planerat, säger Thomas Åström.

Många passagerare är nu besvikna över att resan de sett fram emot inte blir av.

– Jag är ju pensionär, så jag vet inte än om vi kommer att stanna kvar ombord på båten eller om vi stiger av. De säger att vi kommer att få pengar tillbaka i vilket fall, säger passageraren Gunilla Bengtsson.

– Vi hade ju förväntat oss de här norska fjordarna, men det får bli ett annat år. Nu tror jag vi tar Stena Express till Danmark, säger Lars Thörnqvist.

Lina Persson/Johanna Storm
lina.persson@vastekot@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista