1 av 2
Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
2 av 2
Miljöpartiet och Kia Andreasson fick med sig övriga partier när kommunstyrelsen skulle besluta om ett förslag på datum för folkomröstningen om trängselskatt. Foto: Roger Blomqvist/P4 Sveriges Radio Göteborg

Nej till trängselskatten kan skapa politiskt kaos

Jonas Ransgård (M): Det måste finnas en blocköverskridande överenskommelse
1:38 min

Folkomröstningen om trängselskatt kommer att hållas den 14 september nästa år. Men vad som händer om det blir ett nej till fortsatt trängselskatt kunde politikerna inte ge besked om på onsdagen.

Mycket talar för att det blir politiskt kaos om det blir ett otvetydigt nej till fortsatt trängselskatt från göteborgarna. Det krävs en blocköverskridande majoritet för att omförhandla det västsvenska paketet med alla trafikinvesteringar. Och både Miljöpartiet och Vänsterpartiet markerar i dag att utan trängselskattens miljöeffekter är de inte med på resten av paketet.

Ett nej från väljarna blir komplicerat, säger moderaten Jonas Ransgård.

– Den här frågan handlar ju om investeringar över flera decennier. Jag tänker mig att det oavsett vad man har för majoritet i kommunen så måste det finnas en blocköverskridande överenskommelse för att man ska vara säker på att den håller, säger Jonas Ransgård (M).

Hur ett resultat av folkomröstningen ska tolkas är också oklart. Några besked kom inte från politikerna om vilket valdeltagande eller hur stor övervikt som krävs för att politikerna ska bry sig om resultatet.

– Det är oerhört svårt att säga i förväg. Det är som vanligt i Sverige när vi har folkomröstningar att de är rådgivande, säger Socialdemokraten Anneli Hulthén.

Ett skäl till att folkomröstningen till sist landade på valdagen - och inte tidigare som Kristdemokraterna ville - är just hur resultatet ska tolkas. Politikerna ville slippa pressas på det under nästa års valrörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".