Blå staden i Backa. Foto: Helena Sällström/P4 SR Göteborg

44-åring dömd till vård för dubbelmordet i Backa

Den 44-årige man som mördade ett äldre par i Backa i maj dömdes på onsdagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen var känd i bostadsområdet som aggressiv, och just denna söndagsförmiddag i maj var han egentligen på väg till sin mamma, som bodde i huset intill.

Enligt vittnesuppgifter hade han ringt på flera dörrar i trappuppgången, men ingen ville öppna. Det äldre parets ytterdörr var olåst, och 44-åringen trängde in i lägenheten och högg ner dem med en kniv som han hade haft med sig i ryggsäcken. Obduktionsrapporten visar att mannen fått minst 7 och kvinnan ett tjugotal hugg mot huvudet, hals och rygg .

Redan dagen därpå greps den 44-åriga mannen med hjälp av vittnesuppgifter. Han erkände dådet och förklarade att han hade känt sig förföljd av paret.

Åklagaren i målet krävde livstids fängelse, men när den rättspsykiatriska undersökningen visade att 44-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, stod det klart att han inte kunde dömas till fängelse.

Dagens dom blev därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att en domstol måste godkänna en eventuell utskrivning

Sedan rättegången har 44-åringen varit inskriven på en rättspsykiatrisk klinik i Växjö.

Malin Leissner
malin.leissner@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".