Anna-Lena Holberg (M), kommunstyrelseordförande i Lerum, tycker inte att det är ett problem. Foto: Lasse Nilsson/SR Göteborg

Stor oenighet om budget i Lerums kommun

1:38 min

Den borgerliga majoriteten i Lerum har inte lyckats enas kring ett gemensamt budgetförslag. När kommunfullmäktige sammanträder idag har man inte mindre än tre budgetförslag att ta ställning till.

– Att vi i den borgerliga majoriteten inte har lyckats att få ihop en gemensam budget är ett underbetyg till oss själva, säger Lill Jansson, kommunstyrelseledamot i Folkpartiet.

Ekonomin i Lerum är ansträngd och i budgeten för 2014 vill moderaterna ha besparingar inom bland annat vård, skola och omsorg. Men här fick man inte med sig resten av allianspartierna som istället lade ett eget budgetförslag.

Dessutom har oppositionspartierna ett förslag som bland annat förordar skattehöjningar. Nu ska kommunfullmäktige ta beslut i frågan och det är svårt att veta vilket förslag som vinner.

– Det går inte att lista ut. Det finns olika scenarier och det kan faktiskt sluta hur som helst, säger Lill Jansson. 

Moderata Anna Lena Holberg är kommunstyrelse ordförande tycker inte att det är så farligt att alliansen inte lyckats komma överens.

– Det är klart att det alltid hade varit bättre om vi hade kunnat enas om ett förslag. Vi är olika partier och jag tror att ibland så behöver partierna profilera sig på olika sätt. Så det här är ett annat sätt att samverka. Även om den ena eller den andra alliansbudgeten vinner så ser jag ingen jättedramatik i det, säger Anna Lena Holberg.

Men oppositionsrådet för Socialdemokraterna, Dennis Jeryd, håller inte med. 

– Självklart har de misslyckats när man efter ganska många år av samarbete och tre år med den här mandatperioden inte lyckats enas om en gemensam budget, säger Dennis Jeryd.


Benedikta Cavallin
benedikta.cavalllin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista