Den rättspsykiatriska vårdinrättningen Rågården i Gunnilse utanför Göteborg. Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg

Rättspsyk erbjuder högre lön för att locka sjuksköterskor

"Det är ett akut problem, de måste få folk som stannar"
1:23 min

Nu får Sahlgrenskas rättspsykiatriska klinik Rågårdens ledning dispens från reglerna om ingångslöner för sjuksköterskor. Detta för att råda bot på de stora arbetsmiljöproblem som orsakats av personalbrist.

– Det är ett akut problem, de måste få folk som stannar. De har bra rutiner, det finns rutiner för hur man ska arbeta och hur det ska gå till. Vad man ska göra, men alltså det är klart att det blir brister när man har den här personalomsättningen, personalen blir trött och det är allvarligt, säger Ingrid Högstedt som arbetar som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverkets Göteborgsdistrikt.

Vårdförbundet har tidigare slagit larm om att personalen går på knäna, stämningen är irriterad och att många slutar. Men Ingrid Högstedt menar ändå efter gårdagens inspektion att ledningen tar problemen på allvar. Alla krav som Arbetsmiljöverket tidigare ställt har också uppfyllts.

– Arbetsgivaren är fullt medveten om detta och man har lyft frågan till ledningen för SU, man har faktiskt fått en möjlighet att höja ingångslönen, man har fått dispens. Man har ju tagit beslut inom SU, här kunde man få frångå det för att man har så akuta problem och man behöver sjuksköterskor, säger Ingrid Högstedt.

Betyder det att du kan lämna Rågården nu ?

– Både ja och nej. Det är så komplext. Frågan är vilka mer krav jag skulle kunna ställa, säger Ingrid Högstedt.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".