Urdjur på Universeum i våras. Nu måste Universeum minska sin personalstyrka för att klara ekonomin. Foto: Jonna Burén/SR P4 Göteborg

Minskat regionalt stöd tvingar Universeum till uppsägningar

1:30 min

Ökade kostnader och minskat ekonomiskt stöd från regionen tvingar vetenskapscentret Universeum att säga upp personal.

I dag arbetar 59 fast anställda och ett stort antal timanställda på Universeum och man utreder nu hur man ska hantera det minskade stödet från Västra Götalandsregionen.

– Det är tyvärr så att planerade nedskärningar kommer att drabba enskilda medarbetare, säger Carina Halvord som är vd på Universeum.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att det ska ske på bästa möjliga sätt, att man får det stöd man behöver. Vi vet inte hur många som kommer att beröras förrän förhandlingarna är klara.

Tidningen Metro skriver att så många som hälften av de som jobbar på Universeum skulle kunna behöva gå. Stämmer det?

– Det stämmer inte. Det är en felaktig uppgift som jag kan dementera. Det handlar inte om hälften av personalen, säger Carina Halvord.

Ett ny fördelningsprincip när det gäller bidrag från regionen gör att Universeum nästa år får 7,4 miljoner kronor istället för 10 miljoner som man tidigare har fått. Ett bidragstapp på 2,6 miljoner kronor spelar roll - för trots att Universeum haft stora publika framgångar på senare år, med rekordet 615 000 besökare förra året, är ekonomin svag.

– I takt med att verksamheten går bättre och bättre så har vi över åren ökat våra kostnader och då måste vi tyvärr nu se över verksamheten och säkra att vi framåt kan fortsätta utveckla den även under de förutsättningarna, säger Carina Halvord.

Hur kommer besökarna märka av att ni har mindre pengar att röra er med?

– Vår ambition är att besökarna inte ska märka av det här alls utan att vi ska klara att förändra hur vi arbetar och fortsätta utveckla verksamheten framåt.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista