Flygbolagets vd Michael O'Leary menar att Ryanair inte alls motarbetar facket. Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix.

Ryanairs vd avfärdar kritik från piloter

2:10 min

Flygbolaget Ryanair presenterade på onsdagen sju nya flyglinjer i Sverige. En av dem är från Göteborg City Airport till Edinburgh. Men fokus hamnade i stället på Ekots avslöjande om en hemlig fack-klubb bland Ryanairs piloter.

– Ingen inom Ryanair kan förhindras att gå med i facket. Gå med i facket bara, säger Michael O'Leary.

I veckan avslöjade Ekot att piloter på Ryanair, ett flygbolag med ett stort antal avgångar från Göteborg City Airport, startat ett anonymt nätverk för att driva fackliga frågor.

Missnöjet handlar främst om långa pass, att piloterna bor i ett land och skattar i ett annat och att man är rädd att förlora jobbet om man är sjuk.

De 1 500 medlemmarna kommunicerar via en mejllista och agerar anonymt eftersom de är rädda att annars förlora jobbet.

Efter Ekots rapportering har Ryanair kritiserats av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, Socialdemokraterna och facken. Vänsterpartiet uppmanar till bojkott av flygbolaget.

Så här svarade Ryanairs vd Michael O'Leary i dag på presskonferensen när Ekot frågade om det hemliga fackliga nätverket.

– Det här är piloter från konkurrerande bolag. Det är pilotfacken hos våra konkurrenter. Det här är en kampanj för att försöka få Ryanair att erkänna och förhandla med facket, säger Michael O'Leary.

– Du kan fråga piloten du pratar med om han trodde att Ryanair var positivt inställda till fackförbund när han började jobba här. Om svaret är ja visste han helt uppenbart inte vilket flygbolag han började jobba på.

Enligt Michael O'Leary är det främst piloter som inte i dag jobbar på Ryanair som ligger bakom det anonyma nätverket. Piloterna ska ha kopplingar till bland annat flygbolagen KLM och Air France, hävdar han, och gör detta som en kampanj mot Ryanair.

Kritiken från det anonyma fackliga nätverket om långa arbetspass, ibland uppemot 14 timmar, är bara påhittade anklagelser, enligt O’Leary.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista