Korridor inne på Rågården i Gunnilse utanför Göteborg. Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio P4 Göteborg

Höjd ingångslön bara för sjuksköterskor på rättspsyk

1:18 min

Den rättspsykiatriska kliniken Rågården får dispens från bestämmelserna för ingångslöner för sjuksköterskor. Men det kommer inte att innebära någon höjd lön för sjuksköterskor på andra avdelningar inom Sahlgrenska.

– Det här är en riktad satsning till rättspsykiatrin. Inte något generellt, säger Jerker Gussmo, HR-chef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bristen på personal på Rågården har varit ett stort problem under en tid nu, och arbetsmiljöverket har anmärkt på personalens stora arbetsbelastning. Sjukhuset väljer nu att agera genom att höja ingångslönen för sjuksköterskor i hopp om att fler ska söka sig dit.

Men hur mycket mer pengar handlar det om?

– Det görs en individuell bedömning i det, säger Jerker Gussmo.

Är det en höjning på några hundralappar så kanske inte det kommer motivera tillräckligt för att någon ska göra en annan bedömning än tidigare?

– Det handlar ju mer om någon tusenlapp om man ska nämna någon siffra, säger Jerker Gussmo.

Men Rågårdens rättpsykiatriska avdelning är knappast den enda inom Sahlgrenska universitetssjukhuset som har haft svårt att rekrytera eller där personalen har en hög arbetsbelastning, säger Susanne Blom Persson på Vårdförbundet.

– Vi behöver höja ingångslönerna för alla. Det behöver man göra på hela sjukhuset, säger Susanne Blom Persson.

Men hon har förståelse för att Rågården prioriteras. Där är det väldigt viktigt att en kompetent personal finns på plats, säger Susanne Blom Persson.

– Rågården är ju lite specifik eftersom det är rättspsykiatrin. Man behöver rätt utbildad personal, att man kan den patientpsykiatrin, och man vet vad man gör, säger Susanne Blom Persson.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista