Chalmers tekniska högskola. Foto: Fredrik Persson /Scanpix

Utländska studenter ingen kassako för Chalmers

1:10 min

I höst betalar 150 internationella studenter studieavgift till Chalmers, 21 fler än förra hösten. Och Chalmers tekniska högskola i Göteborg lever gott på sina utländska studenter. Men mer erfarenhetsmässigt än ekonomiskt.

– De berikar utbildningen med sina respektive perspektiv beroende på vilket land de kommer från, säger Maria Knutsson Wedel som är vicerektor för grundutbildningen på Chalmers.

– För Chalmers betyder det bättre civilingenjörer som är beredda att jobba på en internationell marknad där vi kan ha projektarbeten. Där kan vi införa kompetenser som att jobba tillsammans med människor från olika kulturer.

Det är studenter som inte kommer från länder inom EU, Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein som sedan höstterminen 2011 betalar studieavgift när de studerar i Sverige. Chalmers får för höstterminen nära elva miljoner kronor från sina internationella studenter, men det är, enligt Maria Knutsson Wedel, ingen vinstaffär. Utöver de kostnader som Chalmers också har för de svenska studenterna betalar Chalmers bland annat kåravgifter och ordnar bostad åt de utländska studenterna.

– Vi tjänar inget på det utan tvärtom så sitter jag och är lite bekymrad för hur jag ska få ekonomin att gå ihop. Hur ska vi kunna ha en högkvalitativ internationell rekrytering när vi har så lite plus att räkna med? Vi försöker få det att gå runt, säger Maria Knutsson Wedel.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista