Här skulle det nya huset kunna stå. Bilden är tagen tidigt i våras. Foto: Lasse Nilsson/SR Göteborg

Ett steg närmare femtonvåningshus i Lerum

1:26 min

Kommunfullmäktige röstade på torsdagen för förslaget att bygga ett höghus på 15 våningar i Lerum. Moderater och Socialdemokrater gick ihop för att få igenom beslutet.

Debatten om höghusets vara eller inte vara gick het i våras. Men torsdagens diskussion var mer sansad enligt Ingvar Frid som är folkpartist och ordförande i kommunfullmäktige i Lerum.

– Det var en lugn och saklig debatt som koncentrerade sig mycket på om kommunstyrelsen i tillräcklig omfattning har följt de anvisningar som Länsstyrelsen har angett i sitt yttrande. Och i slutändan antogs förslaget, säger Ingvar Frid (FP).

Blir huset femton våningar högt?

– Ja, som det ser ut nu så blir det femton våningar. Men i alla detaljplanebeslut så har Länsstyrelsen en prövorätt. Så under tre veckor framåt kommer väl Länsstyrelsen ta in och granska planen, säger Ingvar Frid.

Enligt Ingvar Frid är det mycket sannolikt att Länsstyrelsen kommer att ta in planer för prövning och att det dessutom finns personer som vill överklaga beslutet.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista