Lärarna Frida Lindén och Jacob Möllstam från Partille är nominerade till lärarstipendiet Guldäpplet. Foto: Helena Sällström/P4 Sveriges Radio Göteborg

Tar hjälp av Instagram i undervisningen

1:21 min

Varje år går priset Guldäpplet till den lärare som lyckats förnya undervisningen med hjälp av IT och modern teknik. I år är tre av de nominerade från Partille.

– Det känns såklart jätteroligt. Det här arbetet är ju inget man gör för att få pris. Men det känns ju som en bekräftelse på att det man gör är bra, säger Frida Lindén som är lärare på Vallhamraskolan i Partille.

Bakom Guldäpplet står föreningen Datorn i utbildningen och priset består bland annat av ett stipendium på 25 000 kronor. Nästan 100 lärare är nominerade och Jacob Möllstam, lärare på Jonseredsskolan, är en av de tre nominerade lärarna i Partille.

– Det handlar ju inte om priset men det är ju roligt att vi blir uppmärksammade för det vi gör. Jag jobbar på en skola där eleverna haft varsin dator i tre års tid. Vi som lärare har sedan i uppgift att utveckla det här rent pedagogiskt, säger Jacob Möllstam.

Bland annat har Jacob Möllstam fått användning av elevernas Instagram-konton i undervisningen.

– Jag undervisade i geometri med mina treor i våras och då skickade jag ut dem på skolgården för att hitta geometriska figurer på skolgården. Det är något som lärare har gjort i alla år. Men genom att para ihop dem två och två så att alla par hade en mobil med Instagram så kunde de också fotografera så att vi kunde kolla på det efteråt. Det är ju inget avancerat men det är ett sätt att implementera det de gör på sin fritid i min undervisning. Deras verklighet är viktig, säger Jacob Möllstam.

Även Frida Lindén, lärare på Vallhamraskolan i Partille, tycker att det är viktigt att använda ny teknik i skolan.

– Det är ju viktigt för att skolan ska vara en del av samhället och vi ska i skolan fostra sådana människor som kan jobba i det samhället, säger hon.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista