Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio

Åtalas för kidnappningsförsök vid Östra sjukhuset

1:31 min

Den 23-årige man som för drygt två veckor sedan försökte kidnappa en tvåårig pojke vid en lekplats utanför Östra Sjukhuset, åtalas nu för bland annat försök till olaga frihetsberövande.

Den 23-årige mannen hade bara 20 minuter innan händelsen på lekplatsen vid Östra Sjuhuset skrivits ut från sjukhuset, där han slagit en vårdare i ansiktet och förstört en glasruta för 13 000 kronor. Även det åtalas han för.

Efter det gick han till lekplatsen och lyfte upp pojken, men blev avbruten av pojkens mormor.

– Efter övervägande har jag kommit fram till att han ger ingen rimlig förklaring till sitt agerande den här dagen och har rubricerat det som försök till olaga frihetsberövande, säger åklagare Lars Palm.

Han lyfte upp pojken, men hur vet du och hur kan du bevisa att han även försökte kidnappa eller frihetsberöva pojken?

– Det är en sammanvägning av omständigheterna i ärendet. Det är dels hans agerande innan han tar det här barnet lyfter upp det. Även då det efterföljande händelsloppet ser ut där en släkting ingriper då. Sen är det naturligtvis då avhängigt av de uppgifter som den misstånkte själv har lämnat under polisutredningen och vid häktningsförhandling, säger Lars Palm.

Förnekar eller erkänner mannen?

– Man kan säga att han delvis vitsordar omständigheterna som sådana, men har väldigt svårt att avge en inställning till mitt brottspåstående, säger Lars Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista