Från och med första september inför Arbetsförmedlingen en rad förändringar. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst

Stora förändringar för Arbetsförmedlingen

Niclas Berg, arbetsförmedlare: Det är en jättestor förändring
1:46 min

Arbetet på arbetsförmedlingarna kommer att genomgå stora förändringar inom den närmsta framtiden. Från och med 1 september läggs till exempel ett större ansvar på de arbetssökande att rapportera via webben.

Arbetssökande med a-kassa ska från och med första september rapportera sitt jobbsökande till arbetsförmedlingen. Det är första steget i en rad förändringar i hur arbetet på arbetsförmedlingarna ska skötas framöver, förändringar som påverkar både arbetssökande och arbetsförmedlare.

– Det är en jättestor förändring, när det kommer en så stor förändring, och jag har jobbat i 11 år, det är klart att många funderar, säger Niclas Berg som är arbetsförmedlare i Partille.

I framtiden läggs ett större ansvar på den arbetssökande att via webben rapportera till arbetsförmedlingen hur och på vilket sätt hen är aktiv i jobbsökandet, det ökar kraven på arbetsförmedlaren att uppdatera sig, så att det personliga mötet med den arbetssökande, när det väl äger rum, blir konstruktivt och leder framåt.

Om det å andra sidan inte blir av, om en arbetssökande uteblir, ska arbetsförmedlaren i framtiden direkt rapportera detta till A-kassorna som får utreda saken och komma med sanktioner, i form av utebliven a-kassa.

– Jag är inte speciellt orolig men vi tror att det blir inkörningsproblem för oss arbetsförmedlare. Men för den arbetssökande, det blir ett nytt sätt att rapportera, men det ska ju frigöra tid för att träffa dem mer, det är ju det som är meningen, säger Niclas Berg.

Under senare år har Arbetsförmedlingen organiserats om, nu kommer förändringar i regler och arbetssätt och det tillsammans med den turbulens som ledde till att generaldirektören nyligen fick sparken, gör att många anställda nu önskar sig lite lugn och ordning på jobbet.

Anders Wikström är ordförande i Göteborgssektionen av ST, som organiserar arbetsförmedlare fackligt.

– Vi hoppas bara på lugn och ro och ordning. Och att vi vår tf GD kommer till och syr ihop det. Vi har haft organisationsförändringar och saker har ändrat sig under ganska lång tid nu, säger Anders Wikström.

Hussein Chouri söker jobb via Arbetsförmedlingen i Gamlestan. Han har fått information om de nya kraven.

---Avsikten för det här är ju att hitta fler jobb i slutändan, men om det verkligen hjälper till... det är jag mera tveksam till, säger Hussein Chouri.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".