Barnhuset i Västra Frölunda där förhör med barn tidigare hölls har inte kunnat användas under sommaren. Istället har barnen fått föhöras i andra lokaler där misstänkta brottslingar har vistats. Foto: Scanpix

Barn förhörs i oacceptabel miljö

1:34 min

Polisen i Göteborg har förhört barn i vad de själva beskriver som en oacceptabel miljö.

På grund av att Barnhuset, där förhören ägt rum, har flyttat så har barn förhörts i tillfälliga lokaler där miljön inte varit förenlig med barnens bästa.

Sven Ahlbin, chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, om vikten av att förhör med barn hålls i en korrekt och trygg miljö.

– Absolut, hur viktigt som helst.

– Hur ser du då på att de poliser som bedriver den här verksamheten beskriver situationen som ohållbar?

– Det är högst obra att det blir såhär. Det är inte alls bra, säger han.

Barnhuset drivs i kommunens regi där socialtjänst, åklagare och polis samverkar för att hjälpa barn i kris. Det handlar om barn som är brottsoffer eller som på annat sätt behöver hjälp.

Tidigare låg Barnhuset i Västra Frölunda och hade lokaler anpassade för förhör med barn. Nu ligger verksamheten i Gårda, men några förhörslokaler finns ännu inte på plats.

Under sommaren har förhör med barn fått hållas i olika tillfälliga lokaler som förhörspersonalen i ett internt brev beskriver som "fullständigt oacceptabla  och inte i linje med FN:s Barnkonvention, bland annat på grund av att misstänkta brottslingar vistats i lokalerna.

Hur kunde det bli så här?

– Vi har planerat en ombyggnad och skulle varit inne i de här lokalerna för länge sedan. Så har inte skett på grund av kommunikationsbrister. Nu är vi på gång.

De nya lokalerna skall vara klara i slutet av september.

I det interna brevet beskriver förhörspersonalen att man inte vill boka in fler förhör med barn på grund av det ohållbara läget. Men enligt Sven Ahlbin kommer förhören fortsätta.

– Vi kommer se till att den verksamhet som ska bedrivas fram till de nya lokalerna är färdiga är förenliga, så långt som möjligt, med de regler vi har för detta, säger länskriminalens chef.

Adam Samara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista