Med den nya föreningen Cityhandlarna hoppas butiksägare att politiker kommer att uppmärksamma deras intressen mer och till exempel satsa mer på parkeringar i centrum. Foto: Arkivbild

Ny förening för butikernas intressen

1:29 min

Kritiska butiksägare i Göteborgs city har bildat en ny intresseförening. Idag anordnar Cityhandlarna, som den nya föreningen heter, ett arrangemang för allmänheten med livemusik, clowner och grillning vid Kungstorget. Föreningen vill verka för skapa ett levande centrum och bildades framförallt efter att missnöjet om parkeringsplatserna i centrum blivit allt för starkt.

– Det grundar sig i parkeringsproblematiken och sen är det fler och fler saker som har påverkat så som avstängningen av staden, brist på information, trängselskatt, brist på information, trängselskatt, säger David Naraine som är talesperson för Cityhandlarna.

– Det är så många faktorer som påverkar en handlares vardag. Jag tror att det är lite därför den här föreningen har uppkommit. Man känner att det inte händer tillräckligt på dessa områden och handlare blir överkörda. Då måste man göra något själv, fortsätter David Naraine.

Efter ett krismöte om parkeringsbristen i maj där ett femtiotal handlare från innerstaden medverkade kom idén till att starta föreningen Cityhandlarna upp. Nyligen blev det så en ekonomisk förening som nu kommer att arbeta för att främja handlarnas intresse i centrum. Dagens evenemang med aktiviteter i butiker i staden och liveframträdanden blir startskottet för att Cityhandlarna.

Även organisationen Innerstaden Göteborg har i uppdrag att lyfta fram handlarnas intresse och Marianne Sörling som är centrumledare där tycker att det hade varit en bättre väg att påverka politikerna genom hennes organisation där politiker själva sitter med.

– Vi har bjudit in dem och flera av handlarna är medlemmar. De har fått träffa politikerna men man kommer ingenstans med att vara oförskämd. Handlarna själv kan ju inte göra något åt parkeringarna, säger Marianne Sörling.

Hampus Rundberg
hampus.rundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista