"Vi bygger gärna mer studentbostäder om politikerna anser att vi ska göra det" säger Anneli Snobl, vd på AB Framtiden. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Allmännyttan bygger studentlägenheter

"Vi vill självklart hjälpa till"
1:13 min

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg planerar nu för 700 nya studentlägenheter med inflyttningsstart under 2015.

Redan har de kommunala bolagen beslutat att börja bygga provisoriska studentlägenheter i bostadsmoduler för att lätta på den mest akuta bristen.

Som exempel tog kommunägda AB Framtiden beslut i veckan om att bygga 75 nya studentlägenheter i Brunnsbo och ett 25-tal i Landala.

– Även om det inte är våran nisch så vill vi självklart hjälpa till, bostadsbristen är ju ett akut problem för många studenter, säger kommunägda Framtidens vd, Annelie Snobl.

SGS studentlägenheter och Chalmers studentbostäder har flaggat för att man inte klarar av att bygga studentlägenheter till alla studerande som köar. Bostadsbristen är lika stor i landets övriga större studentstäder.

Förra året byggdes cirka 540 studentlägenheter i Sverige, att jämföras med 5 700 för tio år sedan och nu i början av terminen saknas runt 1 000 studentlägenheter i Göteborg.

När nu de traditionella studentbostadsbolagen inte kan leverera har allmännyttan i Göteborg bestämt att man ska gå in och stödbygga studentbostäder.

Dom 700 nya lägenheterna med inflyttning från 2015 blir då en hygglig grundplåt.

Lennart Sjöstedt som är bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen i Göteborg välkomnar allmännyttans beslut om att börja bygga studentlägenheter i större skala.

--Ja, vi som företräder hyresgäster och blivande hyresgäster välkomnar alla som bygger fler hyresbostäder och studentbostäder. Det är bra, säger han.

Anneli Snobl tror på ett markant ökat studentbostadsbyggande för allmännyttan framöver.

--Vi bygger gärna mer studentbostäder om politikerna anser att vi ska göra det.

Då kan det bli ganska många nya studentbostäder om ni får de signalerna från politikerna?

--Absolut, säger AB Framtidens vd.

Tommy Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".