1 av 2
Ute vid springbrunnen på Tubberödshus. Foto: Roger Blomqvist/P4 Sveriges Radio Göteborg
2 av 2
På onsdag tar Göteborgs kommunstyrelse ställning till om intraprenader ska införas även i Göteborg. Foto: Roger Blomqvist/P4 Sveriges Radio Göteborg

Bättre vård när personalen får större inflytande

1:35 min

Om de som arbetar inom äldreomsorgen får mer att säga till om kan de höja kvaliteten i vården. Göteborgs kommunledning överväger nu att testa ökat personalinflytande i så kallade intraprenader efter positiva erfarenheter från Tjörn.

På Tubberödshus på Tjörn har personalen fått större makt över verksamhet och pengar. Slutsatsen är att omsorgen blir bättre utan att det kostar mer. 97-åriga Magnhild Strandberg på äldreboendet kan rekommendera det.

– Ja, det gör jag, men jag har ju aldrig varit på något annat, säger hon med ett litet leende. På frågan om hon vill ändra på något är svaret nej.

På Tubberödshus jobbar personalen efter en relationsinriktad modell (mer om Lotte-modellen i Studio Etts reportage på separat länk). Personalen äter med de gamla och använder egna kläder istället för vita rockar. Enkäter visar att trivseln ökat hos både personal och gamla. Ett större inflytande över verksamheten är en förklaring.

– Den ekonomiska biten tänker alla på. Tidigare märktes det inte om du sparade, du fick du inte behålla det, men nu får vi det och det kan generera till oss personal och framförallt till de boende, säger undersköterskan Kajsa Kristensson, som också är med i ledningsgruppen.

Allmän sparsamhet med småsaker, som hur mycket handskar och tvättlappar som går åt gör att personalen får pengar över till utflykter, kalas och andra aktiviteter. Efter fyra års intraprenad är det stor skillnad, säger Lilian Bohlin, som är chef på Tubberödshus.

Arbetssättet kanske inte passar alla anställda, några har slutat. Men Tjörn-politikerna som drog igång det hela är nöjda.

– Syftet har aldrig varit att vi ska sänka kostnaden, utan det var kvalité för de äldre, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Johansen (FP).

På Tubberödshus får man ta emot många besökare från andra kommuner som vill veta mer om arbetssättet. I Göteborg ligger frågan om att införa intraprenader just nu på kommunstyrelsens bord.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sveriegsradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista