M/S Funchal har legat i Frihamnen i Göteborg en hel vecka nu. Foto: Lina Persson/P4 Sveriges Radio Göteborg

M/S Funchal kan få lämna Göteborg i dag

3:07 min

Det portugisiska kryssningsfartyget Funchal skulle ha lämnat Göteborg i onsdags men ett antal säkerhetsbrister gjorde att det förbjöds lämna kajen. Fortfarande saknas det tillstånd fartyget behöver, men enligt Transportstyrelsen är det inte omöjligt att hon kan komma iväg i dag.

– Vi var ombord i går och fortsatte vår inspektion. Vi fann ett antal brister och den springande punkten är fortfarande att hon inte har sitt certifikat i ordning, säger Tomas Åström som är chef för fartyg- och luftfartygsenheten på Transportstyrelsen.

Flaggstaten, det land där skeppet är registrerat, är i det här fallet Portugal. Det är ett klassificeringssällskap som ska utfärda det saknade certifikatet på uppdrag av flaggstaten.

Vad är det som saknas för att hon ska få certifikatet?

– Bland annat är det det som vi har hittat också. Det finns brister i brandisoleringen i maskinrummen och lite överallt. Det finns öppningar genom vattentäta avdelningar och lite andra småbrister, säger Tomas Åström.

Transportstyrelsen är nu stand by för att kunna inspektera båten på nytt under måndagen.

– Vi kommer att vara ombord hela dagen för att se till att det går till på ett riktigt sätt, säger Tomas Åström.

Enligt Tomas Åström är det trots allt inte omöjligt att fartyget kan gå i dag. Det är inga större åtgärder som behövs göras.

– Om de får sitt certifikat innebär det att hon har passerat ribban för vad som är god säkerhet, säger Tomas Åström.

Enligt rederiet som anordnar kryssningarna beräknas de nödvändiga reparationerna vara klara vid lunchtid i dag. Sedan ska certifikatet kunna utfärdas och rederiet räknar med att den planerade avgången till Skottland klockan 19.30 ska kunna bli av.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista