I en del fall kan det handla om att byggstart skjuts upp i fem till tio år. Och ibland blir det inget bygge av överhuvudtaget. Bygget på bilden är bara en illustration. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Rekordmånga överklaganden sätter stopp för bostadsbyggandet

Vid halvårsskiftet var rekordhöga 2 400 nya bostäder överklagade i Göteborgs stad. Värst på att överklaga nya bostäder är man i Askim och Örgryte.

En så hög siffra har aldrig tidigare noterats och detta i ett läge när också bostadsbristen är rekordstor. Alla överklaganden gör att bristen på bostäder ökar och byggbolagen och bostadspolitikerna kan bara vänta ut alla turer kring överklagade bygglov och byggplaner.

Byggnadsnämnden i Göteborg möter ofta motstånd från närboende och andra intressenter när det ska byggas nytt i ett kvarter.

Men politikerna är ändå noga med att påpeka att överklagande av bygglov är en demokratisk rättighet. I Göteborgs stad brukar det handla om cirka 1000 lägenheter som regelbundet ligger fast i överklagandekarusellen.

I en del fall kan det handla om att byggstart skjuts upp i fem till tio år. Och ibland blir det inget bygge av överhuvudtaget.

Med den brist på bostäder som nu finns så är givetvis varje överklagad bostad lite av ett nederlag för stadsbyggnadspolitikerna. Det är politikerna och inte de som överklagar som får kritik för att det byggs för lite.

Det är främst i så kallade välbärgade stadsdelar man försöker stoppa eller skjuta upp byggstart. I Askim handlar det om 1 100 nya bostäder i Brottkärrs- och Uggledalsområdena.
I Örgryte är det 450 lägenheter i Stora Torp.

Flest överklaganden ligger just nu hos Länsstyrelsen och i Mark- och Miljödomstolen.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista