Ordförande Missing People Peder Schillerström

"Ingen har skott sig" - hälften till Missing People

Efter kritiken mot Missing Peoples bristande öppenhet om sin ekonomi, säger deras ordförande att en redovisning kommer nästa vecka och att ungefär hälften av insamlade pengar från det privata insamlingsbolaget går till verksamheten.

Ingen har skott sig, säger Missing Peoples ordförande Peder Schillerström och berättar om hur mycket som går till verksamheten:

– Jag skulle nog kunna bedöma det ungefär som en femti-femti-fördelning, det är ungefär det som man kan budgetera en säljares kostnad varje dag.

Är det rimligt?

– Ja det är det ju, de kan ju inte trotsa avtalsenliga löner. De måste betala sin personal de kostar varje dag.

Hur stor är er öppenhet?

– Öppenheten kommer i form av en årsredovisning. Nu har de två tidigare personerna inte följt sitt ansvar och någon årsredovisning har därför inte funnits att publicera. Nu har vi fått ta tag i det, efter de här avhoppen. Så den här årsredovisningen kommer att finnas tillgänglig här nästa vecka förhoppningsvis.

Vad kommer den att säga, vet du någonting idag?

– Ja att det finns en öppenhet. Att det inte finns någon som skor sig. Men också att det finns pengar kvar i organisationen för att fortsätta köpa in material och driva den här verksamheten vidare under resten av året.

Så här svarar en av avhopparna Jerri Kangasniemi som var kassör Missing Peoples första år på det:

– Kritiken som jag har riktat kan vara felaktig, och det är inte svårt för Peder bland annat att motbevisa det. Det är upp med papprena på bordet. Inte svårare än så.

– Men under ett och ett halvt år hittills så har det inte lagts några papper på bordet. Så jag tror väl inte att det kommer att ske under en nära framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista