Kyrkovalet. Foto: Sveriges Radio

"Kyrkovalet är alltför politiserat"

1:30 min

I dag startade förhandsröstningen för kyrkovalet, själva valdagen äger rum 15 september. Bara 9 procent av de röstberättigade i Göteborgs stift röstade i förra kyrkovalet. Håkan Magnusson står för en politiskt obunden gren och han hoppas att det kommer bli en fråga i kyrkovalet.

– Jag tror att det är viktigt att de ideella krafterna får chansen att vara med och styra och att man inte ska behöva vara kopplad till ett politiskt parti. Att man får fram de frågor som gäller kyrkans angelägenheter, säger Håkan Magnusson.

Tror du att den frågan kommer att locka många att rösta i kyrkovalet?

– Ja, jag hoppas det. Eftersom det är många som vill engagera sig i församlingarna utan att vara kopplad till ett politiskt parti.

Men Ann-Marie Ericsson (S) håller inte med.

– Nej, för oss socialdemokrater är kyrkans folk de som är medlemmar och därför är alla lika viktiga. Dessutom tycker jag att det är ett svårt resonemang när det gäller kyrkliga nomineringsgrupper och relatioenn till polisitska partier. Därför att i grunden har vi ju värderingar som vi bärs av oavsett om dessa är kopplade till partier eller inte.

Lina Persson
lina.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista