Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Stor rättegång om turerna kring Storan inleds idag

När musikerna själva tog över Stora teatern i Göteborg skulle det bli ett världsledande filmmusikcentrum, men istället resulterade affärerna kring Storan i den sannolikt största polisutredningen i svensk kulturhistoria. Förre VD'n för musikerorgansiationen SAMI åtalas för grov trolöshet mot huvudman.

Klockan nio på tisdagen startar rättegången mot förre VD'n för SAMI. SAMI är musikernas upphovsrättsorganisation, en ekonomisk förening styrd av fackförbunden.

Den förre VD'n anklagas för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört riskfyllda affärer som äventyrat hela organisationens ekonomi. Skador motsvarande 47 miljoner kronor enligt chefsåklagare Kent Madstedt på ekobrottsmyndigheten.

Framförallt kommer rättegången, som ska pågå i 35 dagar i Stockholms tingsrätt, att handla om scenhuset Storan i Göteborg. Vem som kände till vad kring det 40 år långa hyreskontraktet med Göterborgs kommuns fastighetsbolag HIGAB. Ett kontrakt som enligt åklagaren riskerade kosta SAMI 40 miljoner kronor i förlust och som lett till att Storan en lång period stått igenbommad längs med Avenyn.

Upphovsrättsorganisationen SAMI har till uppgift att samla in och dela ut de upphovsrättspengar som musikerna har rätt till efter att de medverkat på skivinspelningar. Men av stämningsansökan förundersökningen på 6 400 sidor framgår att pengarna också gått till att betala bland annat dyra spritnotor till representation och riskfyllda It-projekt.

Andreas Lindahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".