Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Hyresgästkritik mot för lite byggande

Hyresgästföreningen: Den politiska viljan har inte funnits
1:40 min

De allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg har under de senaste tio åren bara byggt cirka 300 nya bostäder per år. Det är knappt en halv procent av allmännyttans totala innehav på dryga 70 000 lägenheter. Hyresgästföreningen anser att det är alldeles för lite.

– Om man tittar på en tioårsperiod tillbaka i tiden så har dom kommunala bolagen bara byggt 200 - 300 lägenheter per år. Det här tycker vi är alldeles för lite, säger Lennart Sjöstedt bostadspolitisk sakkunnig i Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Varför tror du att det har byggts så lite under den här perioden?

– Bland annat olika konjunkturer men också förändrade ekonomiska förutsättningar för att bygga bostäder. Men det verkar också som om den politiska viljan att satsa rejält på bostadsbyggandet, den viljan har inte riktigt funnits, säger Lennart Sjöstedt.

Hyresgästföreningen har använt sig att Göteborgs stads egen statistik över byggandet. Och det är ingen särskilt smickrande bild av Allmännyttan som framträder. Samtidigt som de kommunala bostadsbolagen har gott om pengar så köar över 160 000 bostadssökande på Boplats Göteborg.

Trots att de privata byggbolagen under femårsperioden mellan 2006 och 2010 byggde fem gånger så mycket som allmännyttan så räcker dom volymerna långt ifrån till, menar Lennart Sjöstedt.

Både allmännyttan och de privata måste nu börja bygga bort bostadsbristen anser Hyresgästföreningen. Dessutom har Göteborgs stad idag ett ackumelerat underskott på åtminstone 18 tusen lägenheter, en siffra som växer för var år.

--Om man hade byggt bostäder i samma takt som befolkningsökningen räknat från 1990,då skulle det ha funnits 18 000 fler bostäder i Göteborg än det finns idag, säger Lennart Sjöstedt.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".