Götapriset delas ut den 19 november till ett framgångsrikt projekt inom offentligt finansierad verksamhet. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Kampanjen "Ta med en vän" kan få pris

4:56 min

Tidigare var det svårt att locka kvinnor i Bergsjön, Angered och Gamlestan att komma till gynekologiska cellprovtagningar. Men kampanjen "Ta med en vän" vände den trenden. Nu är projektet nominerat till den nationella utmärkelsen Götapriset 2013.

Malena Lau och Erik Olsson från Kunskapscentrum för Jämlik vård har varit projektledare för kampanjen "Ta med en vän".

– Eftersom det är så många engagerade personer som varit med i projektet känns det som att man kan dela glädjen över nomineringen med så väldigt många, säger Malena Lau.

Projektet involverade kvinnor i nordöstra Göteborg för att själva identifiera hinder och hitta lösningar. De satte sig ner tillsammans och diskuterade, och hade sen löpande kontakt under hela projektet. Mycket av informationen om cellprovtagning förmedlades muntligt.

– De har daglig kontakt med många kvinnor i området, och vet varför kvinnor inte kommer och gör cellprov, säger Erik Olsson.

Vad fanns det för hinder?

– Det var allt från praktiska hinder som barnpassning och svårt att få tid, men också språkproblem. I vissa kulturer tror man inte att cancer går att bota, och vad är då vitsen med att gå när man blir kallad? Det var ganska mycket som behövde göras, säger Erik Olsson.

Resultatet blev att man kunde se att antalet utförda cellprov ökade med 42 procent under ett år.

– Vi behövde öka kunskapen, säger Malena Lau.

Götapriset delas ut den 19 november till ett framgångsrikt projekt inom offentligt finansierad verksamhet. Det består av en prissumma på 150 000 kr och en glasskulptur. "Ta med en vän" är ett av sex nominerade Vem som vinner bestäms av en jury.

P4 Morgon

Fakta

Kampanjen är ett samarbete mellan Angereds Närsjukhus, Barnmorskemottagningarna i Angered, Bergsjön och Gamlestaden, Föreningen Födelsehuset, Kunskapscentrum för Jämlik vård, Regionalt Cancercentrum Väst samt Västra Götalandsregionen. Centre for Healthcare Improvement, Sveriges Kommuner och Landsting samt organisationen Ung Cancer har också bidragit.

Källa: Västra Götalandsregionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista