Foto: SVT

Mer pengar till kvinnojourer

1:09 min

Regeringen ska öka de statliga bidragen till organisationer som jobbar med våldsutsatta kvinnor. Kvinnojourer i Sverige kan se fram emot en fördubbling av statliga medel, skriver jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) i Svenska Dagbladet idag.

Från och med 2015 blir det en förstärkning på 23,3 miljoner årligen. Paula Atterfelt Huldén, ordförande för Kvinnojourer i Väst, hoppas att pengarna delas ut generellt istället för medel man får ansöka om.

– Det känns som att det skulle kunna bli ett väsentligt tillskott till alla kvinnojourer. Jag tänker särskilt på en del mindre kvinnojourer som idag får väldigt små anslag från de kommuner som de arbetar i, och därför kanske inte kan anställa någon ordinarie personal. Och det är ju en viktig bit, säger Paula Atterfelt Huldén.

– Nu får de dels möjlighet att utöka sina lokaler, så att de får plats för fler kvinnor, och de kanske utöka sin personal så att de får en större kapacitet. Jag tänker också särskilt på barnverksamheten, som man mer och mer har fått upp ögonen för, och hur skadligt det är för barn att växa upp i våldsmiljöer. Och då behövs det ju personal som särskilt kan ta hand om dem, när de kommer till en kvinnojour.

Och den möjligheten har inte riktigt funnits i någon större utsträckning, menar du?

– På några jourer har det funnits, men på de flesta inte.


Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista