Inbrott i villa med hjälp av en kofot Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10130

Svårt hjälpa unga yrkeskriminella

Regeringens stora projekt Sociala insatsgrupper syftade till att minska ungdomsbrottslighet och lovordades av rikspolisstyrelsen. Men statistiken var felaktig. En av de stadsdelar som deltog i projektet var Västra Hisingen i Göteborg.

Sociala insatsgrupper var en av regeringens största satsningar för att minska brottslighet bland unga på många år. Projektet hyllades som en framgångssaga av regering och rikspolisstyrelsen. Men Sveriges Radios Kaliber kunde nyligen visa att statistiken som de lovorden byggde på var felaktig.

En av de stadsdelar som deltog i projektet Sociala insatsgrupper var Västra Hisingen i Göteborg.

– Konkret så var det ett rätt tråkigt resultat, säger Håkan Johansson som var projektledare.

Projektet var ett samarbete mellan bland annat polis, socialtjänst och skola. Det handlade om att minska sekretessen mellan myndigheterna för att kunna skapa individuella handlingsplaner för unga som befann sig i riskzonen, eller redan hade ett brottsligt förflutet.

När Rikspolischefen på en presskonferens i höstas skulle kommentera de initiala resultaten av projektet lät det såhär:

– Det har gått väldigt bra. Så långt som vi nu ser efter ett år är det många som brutit sin kriminella bana. Vi har sett att nästan alla har ändrat sin livstil. Och många har slutat att begå brott.

Men av de 10 unga som tillfrågades delta i projektet i Västra Hisingen, så visade det sig att hälften hoppade av. Det var den äldre halvan av gruppen som var över 21 år.

– De äldre är mycket svårare, de är yrkeskriminella så man måste jobba mer långsiktigt med de. Det finns inga snabba lösningar, säger Håkan Johansson.

Projektet Sociala insatsgrupper ska nu lanserars till en rad nya stadsdelar över hela landet. Och även om resultaten inte var så positiva som rikspolischefen framhöll så tror Håkan Johansson att projektet varit ett steg i rätt riktning.

– Vi har insett att den här gruppen finns och vi har alla överens om att vi måste finslipa våra verktyg för att kunna hjälpa de här människorna.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista