1 av 2
Dario Espiga (S). Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg
2 av 2
Lennart Forsberg är socialchef på Stadsmissionen. Foto: Johanna Storm/P4 Sveriges Radio Göteborg

Akutboende för fattiga EU-migranter öppnar i Göteborg

Antalet fattiga EU-medborgare som söker sig till Göteborg fortsätter att öka. Situationen börjar bli övermäktig och i dag hölls krismöte om bland annat boendefrågan. Man beslutade att det inom två månader ska öppnas ett aktutboende.

En av deltagarna på mötet var Lennart Forsberg, socialchef på stadsmissionen. Han ser att ökningen av fattiga migranter till Göteborg ökar i hög takt.

– Det här ökningen har skett på 8-9 månader, så den går hemskt fort just nu. Vi ser samma tendenser i Stockholm, säger Lennart Forsberg.

Det handlar om många unga människor som kommer till Sverige och andra länder i norra i Europa för att söka jobb. Och enligt Dario Espiga, ordförande i social och resursnämnden i Göteborg, handlar det om ett migrationsproblem snarare än ett ordningsproblem eller tiggeriproblem.

– Det är ohållbart att tänka sig att vi på kommunen ska kunna ordna boende för 500 personer. Det är en omöjlighet för kommunen att ensamt lösa det här problemet som är ett migrationsproblem, säger Dario Espiga.

Och lösningen enligt Dario Espiga finns på regeringsnivå och på Eu-nivå. Migrationsverket och arbetsförmedlingen måste ta sitt ansvar samtidigt som detta är en fråga, en fattigdomsfråga, för Europa.

– Vi har haft svårt att få Arbetsförmedlingen att hjälpa de här EU-migranterna, som har rätt att söka jobb här i Sverige.

Lennart Forsberg på Stadsmissionen menar att den fria rörligheten i Europa, den innefattar alla EU-medborgare. Även dom från dom fattiga EU-länderna.

– Det här handlar inte bara om min rätt att bosätta mig i Spanien. Det går åt båda hållen. Det här är den fira rörligheten i Europa vi pratar om, säger Lennart Forsberg.

Linn Ohlsson
linn.ohlsson@sverigesradio.se

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista