Redan vid dagens möte i Byggnadsnämnden gick man på tankegångarna i Socialdepartementets remiss. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Billiga studentbostäder med lite lägre standard

"Många unga eftersträvar inte all den höga standard som vi har i dagens bostäder"
1:19 min

Det ska inom kort kunna byggas fler studentbostäder på fler platser och till en lägre kostnad. Det är huvudinnehållet i den remiss som Socialdepartementet nu skickar runt till landets kommuner.

Byggnadsnämnden Göteborg ställde sig i dag bakom remissens innehåll.

I remissen föreslås bland annat en lagändring så att studentlägenheter ska kunna byggas med lite lägre standard och storlek än vad som är regel idag.

– Jag är ganska säker på att det finns många ungdomar som inte eftersträvar all den höga standard som vi har i dagens bostäder. De skulle tycka att det vore jättebra om det blev lite enklare och billigare att bo, säger Kjell Björkqvist (FP), förste vice ordförande i Byggnadsnämnden.

I socialdepartementets remiss föreslås också att provisoriska studentbyggen senare ska kunna permanentas om lägenheterna behövs för nya studentkullar.

Redan vid dagens möte i Byggnadsnämnden gick man på tankegångarna i Socialdepartementets remiss.

144 studentlägenheter som byggts i Krokslätt och vars tillfälliga bygglov gått ut blir nu kvar. Politikerna tog beslut om att en detaljplan i Krokslätt ändras så att de provisoriska studentlägenheterna blir permanenta. Ett beslut som byggnadsnämnden näppeligen hade tagit bara för något eller några år sedan.

Miljöpartisten Tina Wallenius är nöjd med den nya synen på hur man ska plocka fram studentbostäder.

– Ska vi få fler sektorer som växer och som inte bygger på industri så är det studenterna som framöver kommer att ge oss kreativa lösningar, säger Tina Wallenius.

Studentlägenheter blir därför en nyckelfråga för Göteborgs stad.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".